Werken naar zelfstandigheid

'BRUCHEM EN ZALTBOMMEL'

'De Deel' en 'Het Centrum', het werken naar zelfstandigheid!

De actuele wachttijden voor plaatsing en intake zijn te zien via: beschikbaarheidswijzer

De Deel in Bruchem

De eventuele volgende stap na Het Voorhuis, of een directe instroommogelijkheid, is De Deel in Bruchem. Hier worden jongeren in een 24-uurssetting getraind om toe te werken naar zelfstandigheid. Dit traject kan al starten vanaf 16 jaar.

Binnen De Deel krijgen jongeren nog intensieve begeleiding om de overgang naar zelfstandig wonen te vergemakkelijken. De voorziening grenst aan Het Voorhuis en beschikt over vijf kamers, elk met een eigen badkamer en toilet. Daarnaast is er een gezamenlijke keuken met twee fornuizen, zodat alle vijf jongeren tegelijk kunnen koken. De knusse leefruimte biedt plek om samen te eten en tv te kijken.

Doordat er 24 uur per dag begeleiding aanwezig is, kunnen jongeren al vroeg oefenen met zelfstandig wonen en zich voorbereiden op een mogelijke volgende fase: Het Centrum in Zaltbommel.

Het Centrum in Zaltbommel

Het Centrum is een woonvoorziening in het hart van Zaltbommel, waar maximaal vijf jongeren kunnen wonen. De jongeren die hier verblijven, kunnen of willen om verschillende redenen niet meer thuis wonen. Ze zijn nog niet volledig zelfstandig en hebben op bepaalde vlakken begeleiding nodig. Soms kampen ze met problemen waar ze zelf niet uitkomen.

In Het Centrum bieden we jongeren een stabiele en rustige woonplek. We begeleiden hen bij het oplossen van problemen en stellen samen een persoonlijk plan op om hen vaardigheden aan te leren die ze nodig hebben voor een zelfstandige toekomst. Iedere jongere beschikt over een ruime kamer. Het huis heeft daarnaast twee badkamers en twee keukens.

Naast school of werk worden jongeren gestimuleerd om een sociaal leven op te bouwen: ze zijn lid van een sportclub, ontvangen vrienden en leren allerlei praktische vaardigheden. Denk aan koken, boodschappen doen, omgaan met financiën en het onderhouden van een sociaal netwerk. Kortom, wij ondersteunen hen in hun weg naar zelfstandigheid.

Iedere jongere krijgt een persoonlijk begeleider (mentor). Na een observatieperiode van drie maanden wordt, in overleg met de jongere, een zorg- en ondersteuningsplan opgesteld. Dit plan wordt vervolgens elke zes maanden geëvalueerd en bijgesteld waar nodig. Daarnaast is er 24/7 iemand op afroep beschikbaar voor de jongeren.

Indicatie: 

Jeugdwet, verlegende Jeugdwet. Verblijf met begeleiding licht en midden.

Contra-indicaties: 

  • Drugsgebruik
  • Overmatig alcoholgebruik
  • Automutilatie
  • Suïcidale gedachten
  • Agressie

Doelgroepen:

  • Jongeren met een psychische beperking, zoals ADD, ADHD, autisme en hechtingsproblematiek
  • Jongeren uit Jeugdhulpverlening
  • Jongeren die door omstandigheden niet meer thuis kunnen wonen.

QuoVadis biedt naast zelfstandigheidstraining ook opvang voor kinderen en jongeren met een psychische beperking, zoals ADD, ADHD, autisme, hechtingsproblematiek. Kinderen en jongeren uit... 
Lees meer onze doelgroepen