Werken naar zelfstandigheid

'BRUCHEM EN ZALTBOMMEL'

'De Deel' en 'Het Centrum', het werken naar zelfstandigheid!

De actuele wachttijden voor plaatsing en intake zijn te zien via: beschikbaarheidswijzer

De eventuele volgende stap na het Voorhuis, of directe stap is ‘De Deel’ in Bruchem. Hierin wordt er binnen een 24 uur setting getraind om te werken richting zelfstandigheid. Dit kan al vanaf 16 jaar.
De jongeren krijgen nog intensieve begeleiding om de stap te maken naar zelfstandigheid. ‘De Deel’ in Bruchem grenst aan ‘Het Voorhuis’ en beschikken over 5 kamers met allemaal een eigen badkamer en toilet. Er is een gezamenlijke keuken, waar twee fornuizen zijn geplaatst om met 5 jongeren te kunnen koken en een knusse leefruimte waar tv wordt gekeken en gezamenlijk gegeten kan worden. Er kan doordat er 24 uur begeleiding aanwezig is, al tijdig geoefend worden om 'zelfstandig' te wonen en voor te bereiden op eventueel de laatste fase, ‘Het Centrum’ in Zaltbommel. 

‘Het Centrum’ is een woning in het centrum van Zaltbommel waar maximaal 5 jongeren kunnen wonen. In Zaltbommel wonen jongeren die door omstandigheden niet meer thuis kunnen of willen wonen. Ze zijn nog niet zover dat ze op eigen benen kunnen staan en hebben (op een aantal punten) nog begeleiding nodig. Of misschien hebben ze wel problemen waar ze alleen niet uitkomen.

Bij ‘Het Centrum’ leven de jongeren op een stabiele en rustige woonplek. Wij begeleiden hen bij het oplossen van problemen en wij maken een plan de jongeren de dingen te leren, die zij willen en nodig hebben. De jongeren hebben allemaal 1 ruime kamer. In het huis zijn twee badkamers en twee keukens aanwezig.

De jongeren gaan naar school of hebben werk, zijn lid van een sportclub en ontvangen vrienden. Bovendien leren ze allerlei dagelijkse taken, zoals eten koken en boodschappen doen, omgang met financiële zaken en een sociaal netwerk opbouwen en onderhouden. Kortom we helpen de jongeren zelfstandig te worden.

Iedere jongere krijgt een persoonlijk begeleider (mentor) en er wordt gewerkt met een zorg en ondersteuningsplan die na drie maanden van observatie wordt opgesteld. Dit altijd samen met de jongere. Daarna wordt deze om de 6 maanden geevalueerd. Er is 24/7 iemand op afroep beschikbaar/ bereikbaar voor de jongeren.

Indicatie: 

Jeugdwet, verlegende Jeugdwet. Verblijf met begeleiding licht en midden.

Contra-indicaties: 

  • Drugsgebruik
  • Overmatig alcoholgebruik
  • Automutilatie
  • Suïcidale gedachten
  • Agressie

Doelgroepen:

  • Jongeren met een psychische beperking, zoals ADD, ADHD, autisme en hechtingsproblematiek
  • Jongeren uit Jeugdhulpverlening
  • Jongeren die door omstandigheden niet meer thuis kunnen wonen.

QuoVadis biedt naast zelfstandigheidstraining ook opvang voor kinderen en jongeren met een psychische beperking, zoals ADD, ADHD, autisme, hechtingsproblematiek. Kinderen en jongeren uit... 
Lees meer onze doelgroepen