Zelfstandigheidstraining (plus)

'BRUCHEM EN ZALTBOMMEL'

Zelfstandigheidstraining Plus in Bruchem en de zelfstandigheidstraining in Zaltbommel 

De zelfstandigheidstraining in Zaltbommel is een woning in het centrum van Zaltbommel waar maximaal 5 jongeren kunnen wonen. In Zaltbommel wonen jongeren die door omstandigheden niet meer thuis kunnen of willen wonen. Ze zijn nog niet zover dat ze op eigen benen kunnen staan en hebben (op een aantal punten) nog begeleiding nodig. Of misschien hebben ze wel problemen waar ze alleen niet uitkomen.

Bij de zelfstandigheidstraining in Zaltbommel leven de jongeren op een stabiele en rustige woonplek. Wij begeleiden hen bij het oplossen van problemen en we maken een plan om de jongeren de dingen te leren, die zij willen en nodig hebben. De jongeren hebben allemaal 1 ruime kamer. In het huis zijn twee badkamers en twee keukens.

De jongeren gaan naar school of hebben werk, zijn lid van een sportclub en ontvangen vrienden. Bovendien leren ze allerlei dagelijkse taken, zoals eten koken en boodschappen doen, omgang met financiële zaken en een sociaal netwerk opbouwen en onderhouden. Kortom we helpen de jongeren zelfstandig te worden.

Door de gestructureerde omgeving en begeleiding is de zelfstandigheidstraining in Zaltbommel zeer geschikt voor jongeren met een autistisch spectrum stoornis. Iedere jongere krijgt een persoonlijk begeleider en er wordt gewerkt met een zorg en ondersteuningsplan die na drie maanden van observatie wordt opgesteld. Dit samen met de jongere. Daarna wordt deze om de 6 maanden geevalueerd. Er is 24/7 iemand op afroep beschikbaar/ bereikbaar voor de jongeren.

Naast deze laatste fase van de zelfstandigheidstraining bieden wij ook een zelfstandigheidstraining plus (24 uurs zorg) voor jongeren vanaf 16 jaar in Bruchem. De jongeren krijgen nog intensieve begeleiding om de stap te maken naar zelfstandigheid. De zelfstandigheidtraining in Bruchem grenst aan ons gezinshuis en beschikken over 5 kamers met allemaal een eigen badkamer en toilet. Er is een gezamelijke keuken, waar twee fornuizen zijn geplaatst om met 5 jongeren te kunnen koken en een knusse leefruimte waar tv wordt gekeken en gezamelijk gegeten kan worden. Er kan doordat er 24 uur begeleiding aanwezig is, al tijdig geoefent worden om 'zelfstandig' te wonen en voor te bereiden op eventueel de laatste fase, de zelfstandigheidstraining in Zaltbommel. 

Indicatie: 

via Gemeente.

Contra-indicaties: 

  • Drugsgebruik
  • Overmatig alcoholgebruik
  • Automutilatie
  • Suïcidale gedachten
  • Agressie

Doelgroepen:

  • Jongeren met een psychische beperking, zoals ADD, ADHD, autisme en hechtingsproblematiek
  • Jongeren uit Jeugdhulpverlening
  • Jongeren die door omstandigheden niet meer thuis kunnen wonen.

QuoVadis biedt naast zelfstandigheidstraining ook opvang voor kinderen en jongeren met een psychische beperking, zoals ADD, ADHD, autisme, hechtingsproblematiek. Kinderen en jongeren uit... 
Lees meer onze doelgroepen